AccountantLinks naar sites met info over accountants en registeraccountants.

Accountant
Een accountant is een beroep waarvoor een speciale opleiding nodig is. Een accountant controleert de financiŽle handelingen en rapportage van een bedrijf. Voor een jaarverslag van een aan de beurs genoteerd bedrijf is een accountantsverklaring nodig.


In Nederland is het accountantsberoep geregeld in twee wetten, namelijk de Wet op de registeraccountants en de Wet op de accountants-administratieconsulenten. De belangrijkste wettelijke eisen voor erkende accountants zijn:
ē betrouwbaarheid
ē deskundigheid
ē onafhankelijkheid

Sinds 1928 is het in Nederland wettelijk voorgeschreven dat grote ondernemingen beschikken over een verklaring van een accountant over de getrouwheid hun jaarrekening. Sinds 1978 geldt dit ook voor middelgrote ondernemingen. Dit staat in artikel 393 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Ook voor het verkrijgen van subsidie stelt de overheid vaak het overleggen van een accountantsverklaring als voorwaarde.

In BelgiŽ bestaat eveneens het beroep en de titel accountant. Een beŽdigd accountant is een bedrijfsrevisor die bevoegd is om de audit van de jaarrekeningen te doen. In de regel heeft een accountant een academische Master-opleiding achter de rug, al dan niet met een specifieke afstudeerrichting (bijv "Master in de accountancy en het revisoraat").

Accountingweb
Veel informatie en nieuws

Accountant worden
Website voor scholieren die geÔnteresseerd zijn in accountancy.

NIVRA
De website van het Koninklijk NIVRA, de beroepsorganisatie van registeraccountants in Nederland.

NOvAA Nederlandse Orde van Accountants Administratieconsulenten

Google


Zie ook de rubriek: boekhouding | notaris
accountant
Accountant