Airco - Airconditioning
Met airconditioning (ook wel: airco, luchtregeling, klima of klimaatregeling) wordt meestal een apparaat bedoeld waarmee de temperatuur en luchtvochtigheid in een gebouw, auto of trein op een aangenaam niveau gehouden kan worden, terwijl het buiten onaangenaam warm (of koud) is.


airco

Bij de aankoop van een airco moet je goed overwegen welk soort toestel je kiest. Elementen zoals capaciteit en plaats van opstelling zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Zorg er vooral voor dat het toestel geen tocht maakt en dat het niet te klein wordt gekozen - m.a.w. dat de capaciteit van het toestel voldoende is voor de te koelen/verwarmen ruimte.

Hieronder enkele functies die comfort bieden:

1. Nachtstand.
Spaart energie door aanpassing van de temperatuurinstelling tijdens de nacht te voorkomen. De afstandsbediening kan met backlit-display (verlicht scherm) zijn uitgerust zodat je 's nachts de bediening makkelijk terugvindt.

2. Slaapstand.
Groter slaapcomfort, doordat een specifiek temperatuurverloop gevolgd wordt.

3. Fluisterstille werking.
De binnenunit van de airco kan fluisterstil werken. Ook sommige buitenunits kunnen speciaal tijdens de nacht stiller werken. Via een druk op de stil-knop wordt het werkingsgeluid van de airco verlaagd.

4. Voorkomen van tocht.
Bij het opstarten is de uitblaasrichting horizontaal en wordt het toerental van de ventilator verlaagd om tocht te vermijden.

5. Anti-plafondbevuiling.
Een speciale functie voorkomt dat de lucht horizontaal wordt uitgeblazen, waardoor vervuiling van het plafond wordt voorkomen.

6. Lucht- en geurfilter.
Verhindert de verspreiding van bacterin, pollen en virussen. Verwijdert geurtjes (o.a. sigaretten).

7. Uitblaashoek instelbaar.
De uitblaashoek is instelbaar in verschillende standen.

koelen / verwarmen
Wanneer je kiest voor airconditioning die enkel kan koelen, ben je het goedkoopst af. Voor een extra investering van 5 10 % kom je terecht bij een warmtepomp-versie, waardoor je het airconditioningsysteem het hele jaar door kan gebruiken. De controle over de verwarmingscapaciteit kan gebeuren bij buitentemperaturen tot -10C. Bovendien vervangen elektrische- of warmwaterbatterijen jouw radiatoren.

Toepassingen
Een airco die uitgerust is met een vierwegklep kan naast koelen ook verwarmen door het hierboven beschreven proces om te keren. Veel airco's zijn tevens uitgerust met bijkomende functies: koelen (en automatisch ontvochtigen), verwarmen (als het uitgerust is met een vierwegklep), enkel ontvochtigen en enkel ventileren. In vele warmere streken van de aardbol is de airco niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Zonder deze systemen zou er in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten 's zomers niet veel activiteit mogelijk zijn.

Nadelen
Airco's hebben ook nadelen. Ze verbruiken veel energie, en hoewel die energie nodig is op het moment dat de zon het meeste energie levert worden zij zelden met zonne-energie gevoed. Verder vereist het airco systeem dat gebouwen goed gesloten gehouden worden, want anders gaat de verkregen koelte door vermenging met de warme buitenlucht weer verloren. Ook kan een airco (vooral wanneer het slecht onderhouden is door bijv. de luchtfilter nooit of zelden te reinigen) aanleiding geven tot allerlei ziekten en allergien (het zogenaamde Sick building syndrome). Ook is het beter om het verschil van binnen- en buitentemperatuur niet te groot te maken, want juist die overschakeling van warm (buiten) naar koud (binnen) en omgekeerd zijn verantwoordelijk voor diverse verkoudheden. Daarom is het raadzaam om de binnentemperatuur 7C (en niet meer!) lager te houden dan de buitentemperatuur. Als de buitentemperatuur bijv. rond de 35 C bedraagt, dan mag de binnentemperatuur rond de 27 C 28 C bedragen. Binnen zal het toch nog altijd frisser aanvoelen, wanneer men van buiten naar binnen gaat.Uitvinder van de moderne Airconditioning is
Willis Haviland Carrier
(November 26, 1876 October 9, 1950)
Airconditioning
Airco Airconditioning.