AutoverzekeringEr zijn drie soorten autoverzekeringen in Nederland:
WA
WA + beperkt Casco
WA + (volledig) Casco
De WA autoverzekering is wettelijk verplicht.


WA (M) autoverzekering
Iedere bezitter van een auto is wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. WA(M) staat voor:
Wettelijke Aansprakelijkheid (Motorrijtuigen).
De WA(M) verzekert de financiële gevolgen van schade die u met dit voertuig aan anderen kunt toebrengen. De dekking moet minstens € 907.560 per gebeurtenis bedragen, maar veel verzekeringen bieden een veel hogere dekking.

Een WA (M) verzekering vergoedt niet de schade aan de eigen auto, maar verzelert wel de schade van inzittenden, zodat het meestal niet nodig is om een inzittendenverzekering af te sluiten.

Het afsluiten van uitsluitend een WA-verzekering is gebruikelijk voor auto's van acht jaar en ouder.

Beperkt Casco
Beperkt Casco is een aanvulling op de verplichte WA-verzekering. Deze autoverzekering dekt schade aan het eigen voertuig veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, diefstal, ruitbreuk en botsingen met dieren. Per verzekeraar kunnen de voornoemde gebeurtenissen verschillen. Meestal geldt voor het casco-gedeelte een eigen risico.

De WA + beperkt casco verzekering is gebruikelijk voor auto's van drie tot acht jaar en ouder.

Casco verzekering (All Risk)
De (volledig) Casco of All-risk autoverzekering. All Risk is een andere term voor (volledig) casco. Een casco verzekering dekt naast de WA en de WA-Beperkt-Casco ook schade aan het eigen motorrijtuig veroorzaakt door botsing, omslaan en slippen. Meestal geldt voor het casco-gedeelte een eigen risico.

Het afsluiten van een volledig casco-autoverzekering is gebruikelijk voor jonge auto's tot en met 3 jaar oud.

Eigen Risico
Het eigen risico is het deel van de schade dat voor rekening van de verzekerde komt.

Kosten
De kosten van autoverzekeringen verschillen niet alleen per verzekeraar maar ook per regio. Drukke regio's zijn duurder dan rustige regio's! Let bij het afsluiten van een autoverzekering op dat de verzekeraar is aangesloten bij een branche-organisatie en een klachten-regeling zoals het Klachteninstituut VerzekeringenZie ook: auto
autoverzekering
Autoverzekering
© Webdesign Studio Witte