Beleggen in Goud


beleggen in goud.
Links naar websites
met info over
beleggen in goud.
Goud
Goud is een dicht maar zacht metaal. Voor het gebruikt kan worden, moet het worden gezuiverd. Voor de meeste doeleinden wordt het gemengd met andere materialen om het harder te maken.

De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. De voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,5 % goud), 18 karaat (75 %) en 22 karaat (91,6 %).

Goud wordt al lange tijd als waardevol metaal gezien. In Egyptische hiėrogliefen van de 26e eeuw v.Chr. wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw nį Chr. werd goud nog veelvuldig gebruikt voor munten. Later werd het vervangen door papiergeld.

Goudprijs
De goudprijs wordt bepaald per Troy ounce, dat is ongeveer 31,1 gram. Deze wordt uitgedrukt in een bepaald bedrag aan Amerikaanse dollars, te bepalen op de goudmarkt.
In 2008 bereikte de goudprijs het recordbedrag van ongeveer 1.023,50 dollar per troy ounce. Het vorige record dateerde van januari 1980. Als oorzaken voor dit nieuwe record werden de stijgende olieprijs, de afzwakkende dollar en de politieke verwikkelingen in Pakistan opgegeven (met name de moord op presidentskandidate Benazir Bhutto).

Vanwege de relatieve waardevastheid van goud worden op het internet steeds meer sites geopend waar met virtueel bezit van goud kan worden betaald of gehandeld. Een voorbeeld van deze virtuele goud-currency is E-gold. Een ander voorbeeld is Goldmoney.

In goud beleggen
Een goede reden om in goud te beleggen is de sterk gestegen vraag naar juwelen in landen zoals India en China. Daarnaast is de productie in de goudmijnen afgenomen, vooral in Zuid-Afrika. Ook zijn de verkopen van centrale banken gedaald. Door de groei van het aantal goud ETF's is het gemakkelijker geworden om in goud te beleggen.

Federatie Goud en Zilver.
De Federatie Goud en Zilver is de brancheorganisatie voor de goud-, zilver-, uurwerken- en edelstenenbranche in Nederland. De Federatie behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Beursgorilla
Informatie over koersen, beleggen, geld... te veel om op te noemen.

Duurzaam beleggen
Informatieve site over duurzaam, groen, maatschappelijk bewust en ethisch beleggen, sparen en lenen.goudprijs
GoogleZie ook de rubrieken: geld | beleggen | aandelen | futures | obligaties | opties | Vermogensrendementsheffing.

beleggen


Beleggen in goud
© Website design Studio Witte