Echte griep, Influenzaontwikkeling van griepvaccinEchte griep
Echte griep, officiele naam influenza, is een acute infectieziekte van de bovenste luchtwegen (neus, keel bronchiŽn).
Wat iedereen gewoonlijk Ďgriepí noemt, is vaak niet meer dan een zware, maar tamelijk onschuldige verkoudheid.Griepvirus | influenzavirus
Echte griep wordt veroorzaakt door het influenza virus. Het is lastig echte griep vast te stellen omdat de symptomen ook voorkomen zonder dat je besmet bent met het influenza virus. Die symptomen zijn namelijk: koorts, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, hoesten, oorpijn en vermoeidheid. Alleen laboratoriumonderzoek kan met zekerheid influenza of griep infectie vaststellen.

Incubatietijd van echte griep.
Bij griep is de incubatietijd Ė de tijd die zit tussen besmet raken met het virus en het optreden van de ziekteverschijnselen Ė ongeveer drie tot vier dagen. De patiŽnt krijgt hoge koorts, pijnen in hoofd, spieren en keel. Na 4 tot 5 dagen zijn de meeste van deze klachten weer verdwenen. De vermoeidheid kan echter nog dagen tot weken aanhouden.

In sommige gevallen volgt op echte influenza infectie een tweede infectie (bronchitis, longontsteking, middenoor ontsteking). Deze wordt dan meestal door bacteriŽn veroorzaakt.
Voor volwassenen die gezond zijn en geen andere ziekten hebben, verloopt een griep infectie meestal zonder complicaties. Echter voor hart- of longpatiŽnten, suikerpatiŽnten, en ouderen, kunnen de influenza infectie en de eventuele vervolg infecties wel ernstige gevolgen hebben. Voor deze mensen moet de kans op influenza verkleind worden en ze worden daarom door hun huisarts elk najaar uitgenodigd voor een griep-vaccinatie. In Nederland worden jaarlijks meer dan 3 miljoen mensen die tot de risicogroepen behoren gevaccineerd tegen de griep.

Bij mensen wordt echte griep veroorzaakt door de influenzavirussen type A en B. Daarnaast zijn er nog type C virussen, maar die veroorzaken een soort verkoudheid, voornamelijk bij kinderen. Het influenzavirus Type A veroorzaakt de meeste ziekte en sterfte.

Steeds weer nieuwe griepvaccins
Mexicaanse griep.Griepvirussen veranderen spontaan, dat heet muteren. Er moeten dan ook voortdurend nieuwe griepvaccins ontwikkeld worden.

Griep is heel erg besmettelijk. Je kunt griep niet voorkomen. Wel helpt het als je je weerstand verhoogt door gezond te eten, genoeg te slapen en te ontspannen.

Wat te doen bij griepsymptomen?
Als je de symptomen vertoont van echte griep doe je er verstandig aan onmiddellijk contact op te nemen met de huisarts.

Tamiflu
Tamiflu is een oraal middel om griep/influenza te behandelen of te voorkomen. Het behoort tot een groep geneesmiddelen, neuraminidaseremmers genaamd. Tamiflu voorkomt de verspreiding van het virus in het lichaam en helpt zo om de influenza infectie te beperken en de symptomen te verlichten of te voorkomen. Je kunt Tamiflu alleen op recept aanvragen bij arts en apotheek.

http://www.degrotegriepmeting.nl/public/
Op deze website wordt de golf van griep en verkoudheid in kaart gebracht.

nl.wikipedia.org/wiki/Griep

Postbus 51, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie en het RIVM geven op hun websites veel nadere informatie over de griep.Zie ook: Mexicaanse griep | Epidemie en pandemie | Gezondheid
Google


Griep influenza virus | vaccin.

Griep influenze virus griepvirus vaccin griepvaccin epidemie pandemie tamiflu.