keukens

Keukens
Webwinkels en informatie
over keukens.De keuken
De geschiedenis van de keuken is onlosmakelijk verbonden met de kookevolutie. Tot de 18 de eeuw kookte men op open vuur, de keuken bestond toen eigenlijk enkel uit een vuur. Vanaf midden 18de eeuw en in de 19de eeuw evolueerde de keuken sterk. Architecten begonnen zich bezig te houden met de keuken wat de evolutie ten goede kwam.

Vroege evolutie
Bij de Oude Grieken werd de keuken opgebouwd rond een open vuur. In de huizen van het rijke volk was de keuken een aparte plaats, meestal bevond die zich naast de badkamer, zodat beide ruimtes verwarmt konden worden door één vuur. In deze keukens was er zelfs een aparte ruimte voor het bewaren van voedsel. Ook de rijke Romeinen hadden een goed uitgeruste keuken.

Tussen de 10 de en 12 de eeuw kwamen de eerste grote veranderingen op til. De keukens hadden nog steeds een open vuur maar de plaats wijzigde. Het open vuur verplaatste van het midden van de keuken naar één kant. De open haard was ontstaan.

Middeleeuwen
Tijdens de Middeleeuwen evolueerde de keuken verder. In de rijke klasse verdween de keuken steeds meer van het toneel. De verwarmende functie van het open vuur verdween en de keuken werd verbannen naar de kelderverdieping. Koken was iets voor het gepeupel. In de gewone en arme klassen bleef de keuken een centrale rol spelen. De woning bestond vaak uit één kamer waar alle activiteiten plaatsvonden. Het koken speelde een centrale rol. Industriële revolutie

Tijdens de Industriële Revolutie evolueerde alles. De technologische evolutie zorgde ervoor dat de levensomstandigheden veranderen. In de tweede helft van de 19 de eeuw werden de eerste water –en gasleidingen geplaatst. De industriële revolutie had ook sociale gevolgen. De werkende klasse werkte vaak onder erbarmelijke omstandigheden in de fabrieken. Hele families woonden in kleine huisjes of appartementen. Een ruimte deed dienst als slaap –kook –en woonruimte, zelfs als badkamer. Opmerkelijk is dat de keuken van het rijke volk nagenoeg niet evolueerde. De keuken bleef het domein voor de bediendes. De technologische mogelijkheden waren echter groot. Stoven, ovens, waterleidingen,… het rijke volk had het allemaal.

20ste eeuw
In het begin van de 20ste eeuw was er een fase van rationalisatie. Keukenarchitectuur werd een begrip en dat was te merken. De keuken werd een volwaardige plaats in de woning. Ook vestigden de eerste grondleggers van de ergonomie de aandacht op de functionaliteit van de keuken. De keuken was niet meer het centrum van één kamer maar werd geïsoleerd in één kamer. De meeste bedienden verdwenen tijdens de 20ste eeuw en de keuken was een belangrijke plaats voor elke vrouw. In het begin van de 20ste eeuw werden keukens vooral door vrouwen ontworpen omdat zij wisten hoe een keuken functioneel kon zijn. Het belangrijkste voorbeeld is de Franfurter keuken. Gebaseerd op bevindingen van Christine Frederick en ontworpen door Margarete Schutte-Lihotzky.

Zie ook rubrieken: magnetron, fornuis, koelkastGoogle

keukens
© Webdesign Studio Witte