Kruiden - Keukenkruiden - Tuinkruiden

Anijs Asem Basilicum (6x) Bergamot Bernagie Bieslook Beirenwormkruid Bonenkruid Cayennepeper Chilipoeder Chinese bieslook Citroenmelisse Citroenverbena Dille Dragon Egyptsche ui Engelwortel Gember Goudsbloem Hickory Hysop Kamille Kaneel Kervel Kerrie Kleine brandnetel Knoflook Koriander Kruidnagel Laurier Lavas Lievevrouwenbedstro Lombok Marjolein Mierikswortel Oost-indische kers Paardebleom Peper Peterselie Piment Pimpernel Pistache Saffraan Salie Selderij Sjalot Steranijs Sterkers Thijm Tong-tsai Vanille Venkel Wijnruit Zuring



kruiden keukenkruiden ANIJSAnijs (Pimpinella anisum)

  • Oorspronkelijk afkomstig uit het Oostelijk deel van de Middellandse Zee.
  • De zaadjes smaken naar zoethout, worden gebruikt bij het maken van likeur en als smaakmaker bij brood, cake en koeken.
  • Blad en bloempjes ideaal voor fruitsalades.
  • Stengel te gebruiken in stoofschotels en soepen.
  • Goed voor de spijsvertering. Is moeilijk te combineren met andere kruiden. tuinkruiden
Asem (Tamarinde)
  • Is een pulp van zaden, pitten en vezels van een tropische boomsoort.
  • Wordt als zuurmiddel gebruikt. tuinkruiden
BASILICUM (Ocimum basilicum)Basilicum (Ocimum basilicum)
  • Wordt op het laatste moment toegevoegd aan soepen en sauzen. Verliest zijn smaak bij het koken. 
  • De blaadjes fijn snipperen en dan toevoegen.
  • Ook te gebruiken bij tomaat, komkommer, courgette, ProvenÁaalse saus, ratatouille, spaghettisaus en natuurlijk in pesto. tuin

Anijsbasilicum
Basilicumvariant met zoete anijsgeur.

Citroenbasilicum
Basilicumvariant met citrusgeur.
Ook geschikt om insecten te verjagen. Plaats enkele plantjes op het terras of rondom de BBQ, de muggen zullen je niet lastig vallen! (ook citroenmelisse of citroenverbena is aan te raden.) tuin

Kaneelbasilicum
Basilicumvariant met vleugje kaneel, te gebruiken bij desserten, fruitsalade, thee en appelmoes. tuin

Griekse basilicum
Basilicumvariant, de bladeren fijn hakken zeer geschikt voor salades. tuin

Thaise basilicum
Basilicumvariant met Oosterse charme, niet teveel van gebruiken! tuin

Paarse basilicum
Basilicumvariant voor wie met kleuren wil spelen bij een rood of groen slaatje. tuin

tuinkruid bergamotBergamot
(Monarda didyma)

  • Enkele blaadjes toevoegen bij thee.
  • Bloem verstrooien in salades. tuin

 






BERNAGIE (Borago officinalis)Bernagie
(Borago officinalis)

  • Ook boragie of komkommerkruid genoemd maakt het eten lichter verteerbaar, is rijk aan kalium en ten zeerste aanbevolen bij een zoutarm dieet.
  • Niet koken, fijn snijden en toevoegen aan soepen, sauzen, salades en fruitsalade.
  • De bloemen gebruiken als versiering. Kan goed worden gecombineerd met andere kruiden zoals peterselie, dille en bieslook. tuin
BIESLOOK (Allium schoenoprasum)Bieslook
(Allium schoenoprasum)
  • Een verfijnderde, sterkere smaak dan de ui, niet koken, op het laatste moment toevoegen.
  • Fijn gesnipperd in soepen, sauzen, dressings, aardappelgerechten, eiergerechten, kruidenboter en verse salades. tuin



BOERENWORMKRUID (Tanacetum vulgare)Boerenwormkruid
(Tanacetum vulgare)
  • Alleen de jonge blaadjes gebruiken. Dit kruid is tamelijk bitter van smaak maar zeer geschikt in eiergerechten en zoute pannenkoeken.
  • Wordt ook gebruikt bij sommige theemengelingen. tuin



BONENKRUID (Satureja montana)Bonenkruid
(Satureja montana)
  • Licht aroma van tijm. Zeer geschikt voor het beter verteren van zware gerechten zoals: vette vleesbereidingen, gevogelte, kolen, peulvruchten en eiergerechten.
  • Is sterk aan te bevelen bij gegrild vlees, salades, bonen en vis en bij dieetgerechten.
  • In sommige geneeskundige boeken wordt bonenkruid zelfs vermeld als een geneeskrachtig kruid. tuin
Cayennepeper
  • Zijn tot poeder gemalen chili's zonder toevoeging van andere kruiden.
  • Zeer scherp, opletten bij gebruik. Cayennepeper heeft niets te maken met gewone peper!!! tuin
Chilipoeder
  • Is een mengeling van gemalen chili's, oregano, kruidnagel, paprika en knoflook.
  • Is goed te gebruiken in soepen, groenten, salades, stoofpotjes, ragout en vis. tuin
CHINEES BIESLOOK (Allium tuberosum)Chinese bieslook
(Allium tuberosum)
  • Heeft een knoflooksmaak en wordt gebruikt bij gerechten die knoflook vragen. tuin







CITROENMELISSE (Melissa officinalis)Citroenmelisse
(Melissa officinalis)
  • De groene blaadjes, (niet koken) zijn onmisbaar in talrijke bereidingen zoals salades, vis, wild, kip en ander gevogelte.
  • Ook geschikt om het parfumeren van zoete sauzen, nagerechten, cocktails, fruitsalades en dranken.
  • Inmaken van vis.
  • Een thee met citroenmelisse helpt de spijsvertering. tuin
CITROENVERBENA (Lippia citriodora)Citroenverbena
(Lippia citriodora)
  • De blaadjes hebben een sterke, zuivere citroengeur. In alle gerechten die citroen vragen kunnen enkele blaadjes worden toegevoegd.
  • Zeer geschikt voor vissauzen, citroenlikeur, zelfgemaakt ijs, geleien, nagerechten, cakes, en ook in thee, dit voor een goede spijsvertering. tuin
DILLE (Anecthum graveolens)Dille
(Anecthum graveolens)
  • In Egyptische boeken wordt dille nog geneeskracht toegekend, men spreekt zelfs over een slaapverwekkende uitwerking wanneer men de zaadjes eet.
  • Wij gebruiken het gedroogd of vers voor soepen, groenten, dressings, vis en salades. tuin


DRAGON (Artemisia dracunculus)Dragon
(Artemisia dracunculus)
  • Wij hebben het hier over de Franse dragon, een ander soort is de Russische maar die is lang niet zo goed van smaak, is meer flets.
  • Een speciale, aparte smaak iets van licht zoet en bitter tegelijkertijd. 
  • Geeft een uitgelezen smaak aan azijn en likeur.
  • Verse dragon wordt fijn gesneden en toegevoegd aan soepen, groenteschotels, stoofgerechten, sauzen, dressings, salades, eiergerechten, kip, vis, vlees en schaaldieren.
  • Ook onmisbaar bij een heerlijke bťarnaise, choron of tartaarsaus. tuin
EGYPTISCHE UI (Allium cepa)Egyptische ui
(Allium cepa)
  • Lijkt sterk op de gewone ui. Zowel de stengels als de jonge knolletjes worden gebruikt. 
  • De kleine uitjes worden meestal gebruikt om op te zetten in azijn. Fijn gehakt, in soepen, sauzen, salades, magere kaas, yoghurt, eieren. tuin
Engelwortel
(Angelica archangelica)
  • Zoete stengel en bladeren. De stengel, ook Angelica genoemd, wordt als gekonfijt fruit gebruikt in cake, pudding en als versiering. De jonge bladeren in conserven en fruit of als siroop.
  • De engelwortel wordt ook veel gebruikt bij het maken van likeur of meegekookt met zuur fruit om de zure smaak te verminderen. (Rabarber, kruisbessen, noordkrieken, pruimen)  tuin
Gember
(Zinigiber officiale)
  • Zijn wortels van een tropische plant afkomstig uit eerst China en later ook uit Bengalen, IndonesiŽ, Jamaica en West-Afrika. Heeft een prikkelende smaak. In de handel vind je de gemberwortel vers, gedroogd, gekonfijt alsook in poedervorm. 
  • Het wordt gebruikt in soepen, sauzen, groenten en voor alle mogelijke bakgerechten en desserts.
  • Is ook een vast ingrediŽnt bij de bereiding van likeur en bier.
  • Ook gekonfijte gember doet het goed bij tal van gerechten.
  • Wordt ook nog gebruikt in de medische wereld. tuin
GOUDSBLOEM (Calendula officinalis)Goudsbloem
(Calendula officinalis)
  • Veelgebruikt in de geneeskunde en cosmetica. 
  • In de keuken wordt de bloem gebruikt in bereidingen met rijst, eieren, vlees, vis, melkbereidingen, cakes, fruitsalades, magere kaas en yoghurt. Zie ook onder eetbare bloemen. tuin
Hickory - salt
  • Ook wel gewoon rookzout genoemd, verkrijgbaar in de speciaalzaak.
  • Het zout smaakt naar de rook van een bepaalde houtsoort en heeft dezelfde graad van zoutheid als zeezout. tuin
HYSOP (Hysopus officinalis)Hysop
(Hysopus officinalis)
  • Hier vinden we 3 variŽteiten: wit, roze en blauw. 
  • De kleine blaadjes hebben een bittere, muntachtige smaak. Gebruik met mate.
  • Kan ook ter vervanging dienen van bonenkruid. 
  • Is ook ťťn van de ingrediŽnten van chartreuselikeur. tuin
KAMILLE (Anthemis nobilis)Kamille
(Anthemis nobilis)
  • Bloemetjes van de Kamilleplant zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar in de handel. 
  • De kamillethee is van oudsher bekend om haar heilzame werking bij ontstekingen in de mond en vooral bij verkoudheden. tuin
KANEEL( Cinnamomum zeylanicum)Kaneel
(Cinnamomum zeylanicum)
  • Men onderscheidt 2 soorten, Ceylon- en Javakaneel. De Ceylonkaneel is de beste, heeft een aromatische geur is lichtbruin tot geel van kleur. De Javakaneel is roodbruin. Kaneel is de gedroogde binnenbast van de kaneelstruik.
  • Te gebruiken in gebak en melkdesserten.
  • Is ook een onderdeel van de befaamde kerriepoeder.
  • Wordt ook veel gebruikt in likeur, olie( een etherische olie voor de genotsmiddelenindustrie), farmacie en de parfumindustrie. tuin
KERVEL (Anthriscus cerefolium)Kervel
(Anthriscus cerefolium)
  • Moeilijk te beschrijven, een subtiele anijsachtige smaak. Gebruik er veel van bij het koken maar voeg pas tegen het einde toe.
  • Als soep een hoogstandje maar ook bij vis, gehakt, magere kaas, yoghurt, dressings, aardappelbereidingen en salades. tuin
KERRIEKerrie
  • Kerrie is een samenstelling van kruiden, het aroma is afhankelijk van de samenstelling van het mengsel. Meest gebruikte kruiden zijn: Spaanse peper, koriander, gember, karwij, kruidnagel en kurkuma. (zorgt voor de mooie gele kleur)
  • Kerrie wordt gebruikt in soepen, sauzen, vlees, gevogelte, peulvruchten, fruit en rijstgerechten. tuin
Kleine brandnetel
(Urtica urens)
  • Bevat een ontzettende rijkdom aan mineralen en vitaminen.
  • Gebruik bij voorkeur jonge brandneteltopjes en let erop dat je handschoenen aantrekt!
  • Als soep, eiergerechten in zoute pannenkoeken en als toemaatje in prinsesboontjes of doperwten! (denk aan de mineralen en vitaminen!) Of wil je liever thee? tuin
KNOFLOOK (Allium sativum)Knoflook
(Allium sativum)
  • Is familie van de ui, de sjalot, de bieslook en behoren tot de lelieachtigen.
    Niet iedereen is weg van zijn geur of smaak maar wat een weldoener voor lichaam en geest!
  • In de OriŽnt, Zuid-Europa en zelfs in de Franse keuken is knoflook niet weg te denken.
  • Verlaagt de bloeddruk, gaat aderverkalking tegen, versterkt de longen, houdt maag- en darmflora in optimale conditie en houdt langer jong!!! 
  • Bij lams of schapenvlees, salades, maar ook in de soep of in spaghettisaus komt dit teentje tot zijn recht.
  • Wordt fijn gesneden of geperst.
  • Gebruik ze regelmatig en met mate, zo laat je de dokter buiten de deur! tuin
KORIANDER (Coriandrum sativum)Koriander
(Coriandrum sativum)
  • De blaadjes smaken bitter, de zaadjes hebben een kruidige appelsiensmaak. 
  • De blaadjes worden veel gebruikt in de Oosterse keuken, ook bij lams, gehakt, varkens- en andere vleesgerechten smaakt het heerlijk wel opletten met de hoeveelheid.
  • De zaadjes worden gebruikt als aroma bij sommige likeuren en is onmisbaar in kerriepoeder.
  • Koriander is ook goed voor de spijsvertering. tuin
Kruidnagel
  • Gedroogde bloemknopjes van de kruidnagelboom.
  • Kruidnagels zijn zowel gemalen als ongemalen in de handel verkrijgbaar. Kruidnagel van goede kwaliteit zinkt altijd, blijft hij boven drijven dan werd de olie eruit getrokken. (Kruidnagelolie) Ze vormen een onderdeel van vele kruidenmengsels.
  • Te gebruiken in marinades, vruchtensappen, warme wijn, sommige groenten zoals zuurkool of rode kool.
LAURIER (Laurus nobilis)Laurier
(Laurus nobilis)
  • Het blad is sterker van smaak wanneer het is gedroogd.
  • Geeft een uitgelezen smaak aan soepen, marinades, stoofpotjes, sauzen. 
  • Is ook ťťn van de ingrediŽnten van het befaamde bouquet garni. tuin
LAVAS (Levisticum officinale)Lavas
(Levisticum officinale)
  • Beter bekend als maggikruid.
  • De blaadjes kunnen worden gedroogd en de wortel gestoofd. Is nagenoeg in ieder recept te verwerken, ook in vegetarische gerechten.
  • Vers gesnipperde blaadjes doen het ook wonderwel als broodbeleg.
  • De jonge stengel is hol en heeft een lichte anijssmaak maar je ontdekt ook een lichte peterselie- en seldersmaak in lavas. tuin
LIEVEVROUWEBEDSTRO (Asperula odorata of Galium odoratum)Lievevrouwebedstro
(Asperula odorata of Galium odoratum)
  • Een blad met witte strervormige bloemetjes.
  • Parfum voor roomijs, sorbets, fruitsalades, gebak, thee en soms ook in vruchtensappen. tuin
Lombok
LOMBOK
  • Indonesische naam voor de Spaanse peper. De rode vruchtwand is scherp, de pitjes nog scherper. 
  • Wordt vooral gebruikt bij de bereiding van pikante gerechten en sambals.
  • Rijk aan vitamine C. tuin
MARJOLEIN (Origanum majorana)Marjolein
(Origanum majorana)
  • Zoetgeurend kruid, vindt zijn weg in de mediterrane keuken.
  • De wilde marjolein is een plant met groene bladeren op een lange stengel en is in de zomer paarsroze.
  • Deze kruiden ook op het laatst toevoegen. Wordt veel gebruikt in combinatie met tijm en knoflook. tuin
MIERIKSWORTEL (Armoracia rusticana)Mierikswortel
(Armoracia rusticana)
  • Een wortel die de smaakorganen erg prikkelt. 
  • Een plant die zich zeer gemakkelijk ontwikkelt, je vindt ze overal in het wild.
  • De jonge blaadjes zijn zeer geschikt voor soepen of salades.
  • De wortel zelf wordt fijn gehakt en aangemaakt met zure room, aan te raden bij gerookte vis. 
  • Kan ook verwerkt worden in dressings, mayonaise of in azijn.
  • Rijk aan vitaminen, speciale smaak. tuin
OOST-INDISCHE KERS (Tropaeolum majus)Oost-Indische Kers
(Tropaeolum majus)
  • Is in principe een eetbare bloem! De ronde, platte bladeren hebben een pittige smaak vergelijkbaar met waterkers.
  • Veel gebruikt in de Indische keuken, waar de bladeren meestal worden gevuld met zoete of hartige vulling. Soms ook in de olie zoals beignets. Voor de bloem kijk onder eetbare bloemen. tuin
PAARDEBLOEM ( Taraxacum officinale)Paardebloem
(Taraxacum officinale)

OOK BEKEND ALS MOLSLA.
  • Zowel het blad als de stengels van jonge planten worden rauw gegeten in salades.
  • Goed voor de spijsvertering en is een bron van vitaminen.
  • Ook goed voor de gal en de lever, werkt ook bloedzuiverend. tuin
Peper, oorspronkelijk uit India.
  • Er zijn drie soorten in de handel verkrijgbaar, ze zijn alle afkomstig van dezelfde plant. We kennen, witte peper, zwarte peper en groene peper.
  • Witte peper bestaat uit rijpe, gedroogde zaadjes en is verkrijgbaar als hele korrels of gemalen.
  • Zwarte peper is scherper dan de witte, het is de gedroogde onrijpe vrucht.
  • Groene peper bestaat uit de onrijpe vruchtjes en is beperkt houdbaar, hebben een zachte pikante smaak.
  • Opgelet!!! Cayennepeper of Spaanse peper is eigenlijk geen peper deze wordt gemaakt van chili's. tuin
PETERSELIE ( Petroselinum crispum)Peterselie
( Petroselinum crispum)
  • Wij onderscheiden hier 2 soorten, een heldergroen en een donker blad.
    De donkere peterselie is sterker van smaak. Te gebruiken bij bijna alle gerechten!
  • Is zeer rijk aan vitaminen en absorbeert andere geuren, wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. 
  • Tip: eet een takje verse peterselie na een gerecht met knoflook! tuin
Piment
  • In piment vinden we geuren van nootmuskaat, kruidnagel en kaneel.
  • Piment komt voor in korrels alsook gemalen, wordt gebruikt in marinades, vlees, vis, salades en in desserten.
  • Vindt ook zijn weg in de parfumwereld en bij aanmaak van sommige likeuren.
  • Is ook als vervanging van peper heel geschikt. tuin
PIMPERNEL ( Pimpinella saxifraga)Pimpernel
(Pimpinella saxifraga)
  • Wij kennen de grote en kleine pimpernel.
  • Wordt zeer veel gebruikt in de medisch wereld, het is een ideale vochtafdrijver en helpt tegen gasvorming.
  • In de keuken worden de blaadjes gebruikt in soepen, salades en bij vis. De wortel gebruikt men voor thee. tuin
Pistache
  • Lichtgroene tot roze gekleurde noten, worden vooral gebruikt bij vleesvullingen, worsten, patť en soepen. 
  • Ook bij gebak worden deze noten veel gebruikt of als zoute nootjes, deze worden dan geroosterd. 
  • Zijn tamelijk prijzig omdat de pistachenoot maar om de twee jaar vruchten draagt. tuin
ROZEMARIJN ( Rosmarinus officinalis)Rozemarijn
( Rosmarinus officinalis)
  • Hier bestaan ook meerdere variŽteiten, witte, roze en lichtblauwe tot donkerblauwe bloem.
  • Is te gebruiken bij de meeste vleesgerechten ook op de BBQ en in marinades mag rozemarijn niet ontbreken. Is ook een ingrediŽnt van het befaamde bouquet garni.
  • Maak ook eens een kruidenazijn of kruidenolie!
  • Rozemarijnsuiker is perfect als smaakmaker bij desserten en cakes.
  • Wordt ook veel gebruikt bij het maken van likeur. tuin
Saffraan
  • Komt uit de stampers van een krokusachtige bloem(crocus sativus) meestal uit Spanje, heeft een zoete en tegelijk een bittere smaak.
  • Herkenbaar door zijn rode en gele draadjes. 
  • Bij veelvuldig gebruik is het een dure aangelegenheid want Saffraan is zeer duur(ongeveer 85.000 bloemen heeft men nodig om 1 kg. saffraan te krijgen!)Voordeel, je hebt er niet veel nodig.
  • In de Spaanse keuken vindt je Saffraan in veel gerechten, van soepen tot paella. tuin
SALIE (Salvia officinalis)Salie
(Salvia officinalis)
  • Hier bestaan ook meerdere variŽteiten, de wit bloeiende, de roze, de paarse, de bonte en de driekleurige salie.
  • Is als mengeling met rozemarijn ideaal voor talrijke vleesbereidingen, marinades, BBQ, deegwaren, gevogelte, kruidenazijn en kruidenolie.
  • Goed voor de spijsvertering en doodt ziektekiemen, zeker gebruiken in vette bereidingen.
  • Rond de Middellandse Zee wordt veel salie gebruikt. 
  • Onmisbaar bij paling en andere vette vis. tuin
Selderij
(Apium graveolens)
  • Een sterk aromatisch heldergroen blad, en de zaadjes nogal pikant.
  • De zaadjes worden gemalen en gebruikt als smaakmaker, denk maar aan selderiezout dat niet is weg te denken bij een blokje kaas of een kom soep.
  • Het blad wordt gebruikt als garnering maar ook in stoofschotels, bouillons, soepen en voor een heerlijke consommť. tuin
Sjalot
(Ascalonia)
  • Familie van de ui, groeien in bundeltjes, hebben een zeer sterke, fijne geur.
  • Te gebruiken in alle gerechten als vervanger van onze bekende ui.
  • Onmisbaar in het bouquet garni en de befaamde bťarnaise. tuin
Steranijs
  • Meer aromatischer dan de gewone anijs, zoet scherp en kruidig.
  • We vinden steranijs voornamelijk in China, Jamaica en Japan, het is de vrucht van een boom namelijk de magnolia.
  • Wordt gebruikt in alle gerechten en dranken die een anijssmaakje vragen. tuin
Sterkers
  • Sterkers is een van de oudste kruiden die we kennen, pikant en verfrissend.
  • Tegenwoordig wordt sterkers gekweekt in kleine bakjes. Is zeer gezond, veel vitaminen en is caloriearm. 
  • Gebruik het eens als vervanger van peterselie doet het goed als garnering. tuin
TIJM (Thymus species)Tijm
(Thymus species)
  • Tijm behoort tot de familie van de lipbloemigen. De plant wordt tot ongeveer
    40 centimeter hoog, heeft houterige takjes en kleine blaadjes.
  • Heeft een sterke smaak en is dominant dus spaarzaam bij gebruik. Is welkom bij de meeste gerechten zoals, stoofschotel, soepen, marinades, ProvenÁaalse sauzen enz.
  • Ook bij de bouquet garni mag tijm niet ontbreken.
  • Is ook een vast ingrediŽnt van de benedictinelikeur.
  • Ook in de medische wereld veel gebruikt.
  • Nog andere soorten zijn: 
    - de citroentijm, wordt meestal gebruikt in zoete bereidingen.
    - witbloeiende tijm
    - bonte tijm
    - zilverbont
    - thymus herba-baronne is te vergelijken met citroenverbena.
    Tip: Leg een takje tijm bij de kaas en deze gaat niet schimmelen. tuin
Tong-Tsai
  • Chinese, Indonesische gepekelde knoflook.
  • Verkrijgbaar in potten, is onbeperkt houdbaar. tuin
Vanille
  • Is de gedroogde vrucht van de vanilleplant, de vruchten worden onrijp geplukt en dan gedroogd. Bij het drogen wordt het vanillestokje zwart en krijgt het zijn fijn aroma en typische smaak. Binnenin het stokje vindt u kleine zaadjes, het vanillemerg, deze zijn ook zwart van kleur.
  • Wordt gebruikt voor sommige likeuren, bonbons en melkbereidingen.
  • Het vanillestokje kun je meermaals gebruiken en leg je het in suiker, dan krijg je vanillesuiker.
  • Tip: Laat het stokje heel of verwijder de zaadjes, zo voorkom je zwarte stipjes in je bereiding. tuin
VENKEL (Foeniculum vulgare)Venkel
(Foeniculum vulgare)
  • Men kent hier, zoete venkel en knolvenkel ook Florentijnse venkel genoemd.
    Heeft een licht anijsaroma. Bij de zoete venkel eet men alleen de stengels, de bladeren worden gebruikt in visgerechten waar ze een uitgesproken aroma achterlaten.
  • De jonge knolvenkel(de bolvormige verdikking) wordt zowel rauw als gekookt gegeten.
  • De gedroogde zaadjes en de bloemschermen worden gebruikt bij de inmaak van augurken, uitjes en haring. tuin
Wijnruit
(Ruta graveolens)
  • Zeer sterk van smaak geeft een exotisch tintje aan je gerechten zowel voor soepen als vlees en vis. Opletten bij gebruik, niet overdrijven, enkele blaadjes zijn al voldoende. tuin
Zuring
(Rumex acetosa)
  • Lijkt veel op spinazie, geeft een lichtzure smaak aan de gerechten.
  • Gebruik de jonge blaadjes zowel in soepen, omeletten, sauzen en onmisbaar bij paling in het groen. Let wel, niet te vaak gebruiken want zuring bevat oxaalzuur. tuin



tuin



© Studio Witte webdesign.
Kruiden - keukenkruiden - tuinkruiden.