Mexicaanse griepMexicaanse griep.Mexicaanse griep .
De Mexicaanse griep is officieel een pandemie, oftewel een wereldwijde epidemie.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep donderdag 11 juni 2009 alarmfase zes uit, de hoogste alarmfase. Mogelijk kan de pandemie twee jaar duren.Epidemie
Het griepvirus dat in Mexico voor het eerst opdook is een H1N1 virus van het type influenza. Dit type komt bij mensen het meest voor. Het Mexicaanse griepvirus dat bekend werd onder de naam varkensgriep is overigens nooit in varkens gevonden. Het is niet eens zeker of het varkens kan besmetten of ziek kan maken. De Mexicaanse griep is gewoon een nieuw menseninfluenzavirus.
Het virus uit Mexico bevat echter wel RNA-moleculen uit varkens-H1N, vandaar de naam varkensgriep. Het virus bevat ook moleculen uit vogelgriep en mensengriep. Het resultaat is een nieuw virus dat mensen ziek maakt en inmiddels in staat is om goed van mens naar mens over te springen.

Symptomen
De Mexicaanse griep veroorzaakt klachten die te vergelijken zijn met gewone griepverschijnselen zoals koorts, keelpijn, hoestbuien, rillingen en vermoeidheid.

Hoe gevaarlijk is de Mexicaanse griep?
Het virus is goed te behandelen met virusremmers zoals Tamiflu. De Mexicaanse griep lijkt daarmee minder dodelijk dan eerdere gemuteerde griepvirussen. Ter vergelijking: het vogelgriepvirus uit 1997 doodde zestig procent van alle patiënten, het SARS-virus uit 2002 vijftien procent en de Mexicaanse griep vooralsnog minder dan twee procent. De ‘gewone’ griep doodt jaarlijks overigens ongeveer 250.000 tot 500.000 mensen wereldwijd.

Medicijnen
Er zijn wel medicijnen om een eenmaal opgelopen besmetting te behandelen. Het nieuwe griepvirus uit Mexico blijkt gevoelig voor oseltamivir (merknaam: Tamiflu) en zanamivir (merknaam: Relenza), maar ongevoelig voor amantadanes. Beide eerstgenoemde middelen zijn alleen op recept te krijgen.

Oseltamivir (Tamiflu) wordt zonodig preventief toegepast, maar uitsluitend als de GGD de kans zeer hoog acht dat iemand met het virus is besmet.

De overheid raadt af Tamiflu op internet te bestellen. De samenstelling van het internetproduct is onbekend en waarschijnlijk niet getest.

Het pharmaceutische bedrijf Novartis heeft succesvol een eerste lichting van het Mexicaanse griepvaccin geproduceerd. En het bedrijf Solvay is aangesteld door de Nederlandse overheid om in het geval van een pandemie 17 miljoen vaccins te leveren.Zie ook: Griep | Gezondheid | Epidemie en pandemie
Google


Gezondheid.

Mexicaanse griep.