OffsetOffset is een procédé voor indirecte vlakdruk met behulp van fotolithografie waarbij het beeld van de drukvorm (een op een cilinder gespannen plaat) eerst wordt overgebracht op een rubberdoekcilinder en vandaar op papier.Offset techniek
Offset techniekBij offset druktechniek wordt gebruikgemaakt van de eigenschappen van vet en water die elkaar afstoten. Het af te drukken beeld heeft een zeer glad oppervlak en het niet af te drukken beeld een heel fijn ruw oppervlak (fijner dan het allerfijnste schuurpapier).

Eerst wordt de drukplaat bevochtigd waarbij de gladde delen het water afstoten en de ruwere delen het water juist aantrekken. De drukinkt hech vervolgens aan de gladde delen. De term 'Offset' verwijst naar het feit dat de drukcilinder met de te drukken informatie niet in aanraking komt met het te bedrukken materiaal (papier, karton). De drukcylinder wordt ingeďnkt waarbij water op de ruwere (niet drukkende delen) de vette inkt afstoot. De te drukken informatie wordt eerst overgezet van de drukcilinder naar een rubberdoek. Dan kan de afdruk tot stand gebracht worden via de cylinder waarop het rubberdoek is gespannen.
De voordelen van digitaal offset zijn:
• hoge kwaliteit
• korte levertijd
• kostenbesparend bij oplagen tot 500 stuks formaat A4/A3
• mogelijkheid toto personalisering van het drukwerk.


Google


Zie ook : overzicht van druktechnieken | digitaal offset
offset
Offset druktechniek
© Studio Witte drukwerk