Sterrenhemel | SterrenkaartMet een goede telescoop kun je al heel wat meer sterren zien. Op een heel heldere avond kan je ongeveer 3000 van de miljarden sterren in de Melkweg zien. Voor wie meer wil weten over de sterrenhemel, de sterrenkaart en hoe sterren en sterrenbeelden heten hebben we hier info en een aantal links naar interessante websites.Sterrenhemel

De sterrenhemel, ook wel uitspansel genoemd, is de benaming voor de met sterren bezaaide hemel die je ziet als je omhoog kijkt op heldere en donkere nachten. Objecten die waargenomen kunnen worden zijn de Maan, sterren, kometen, planeten en zelfs verre nevels en sterrenstelsels. Een in het oog vallend verschijnsel is de melkweg, een dikke band van sterren en interstellair stof die over de nachtelijke hemel loopt. Deze melkweg is feitelijk een spiraalarm van het sterrenstelsel waar onze eigen Zon en Aarde zich in bevindt. Helaas is er in de meeste delen van Europa door lichtvervuiling en smog steeds minder van deze sterrenpracht te zien.

Sterren lijken kleine stipjes, maar in werkelijkheid zijn het grote bollen brandend gas ver weg in de ruimte. Sommige sterren zijn reusachtig groot. Als men ze in het midden van het zonnestelsel zou zetten, zouden ze tot buiten de baan van de aarde reiken. Maar er zijn ook kleinere sterren. Ze hebben ongeveer de afmeting van onze planeet en stralen een zwak licht uit. De afstand tussen de aarde en de sterren is erg groot. Zo groot, dat het licht van de dichtsbijzijnde ster - de zon niet meegerekend - er langer dan vier jaar over doet om de aarde te bereiken. De mensen die in het verre verleden sterren bestudeerden zagen dat sommige sterren een bepaalde figuur aan de hemel vormden. Zij noemden deze figuren sterrenbeelden. Deze sterrenbeelden, zoals de grote Beer, helpen bij het herkennen van de verschillende sterren. Astronomen stellen aan de hand van het sterrenbeeld vast om welke ster het gaat.

Sterren waarnemen
Op deze site kun je veel eigen foto's vinden uit de fascinerende wereld van de astronomie. Hierbij komen o.a. Zon, Maan, planeten, kometen, sterren, sterrenstelsels en nevels aan bod. Verder vind je hier informatie over: praktische sterrenkunde, waarneemtips, typen verrekijkers en telescopen, de keuze van je eerste telescoop, kosten, accessoires, monteringen en andere wetenswaardigheden.

Bezoek een sterrenwacht
Bij stichting De Koepel vind je veel informatie, zoals de actuele sterrenhemel en de adressen van de publiekssterrenwachten.

Planetron
Even buiten Dwingeloo, aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld, vindt u het Planetron. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, het grootste projectiescherm van Noord Nederland, worden duizeling- wekkende planeten- en sterrenvoorstellingen getoond.

Telescoop
Sterrenkijken met de telescoop
Wie regelmatig buiten staat om van de sterrenhemel te genieten, wil uiteindelijk ook wel eens weten hoe sterren en planeten er door een telescoop uitzien. Met deze website willen Stichting 'De Koepel' en Stichting Universum beginnende amateurastronomen op weg helpen bij het kiezen, kopen en gebruiken van hun telescoop.

Hubble Telescoop
Met de hubble ruimte telescoop zijn werkelijk fantastische foto's van het heelal gemaakt. Bekijk vooral de foto's genaamd "deep field' en 'ultra deep field'. Nog beter: bekijk de foto's in volledige resolutie in Wikipedia!

Zelf sterrenkaart maken Sterrenkaart zelf maken

Een sterrenkaart is een
platte weergave van de drie-dimensionale ruimte. Sterrenkaarten en sterren- atlassen kun je kopen, maar
dat is duur. Op het internet zijn er diverse sites waar je zelf sterrenkaarten kunt maken
bijvoorbeeld:

Nasa | zelfbouw sterrenkaart
Een zelfbouw draaibare sterrenkaart kun je maken van een bouwplaat, formaat A4,die je kunt downloaden bij de NASA en afdrukken op je eigen printer

Skymap
Prachtige website van skymap.org waar je online sterrenkaarten kunt maken.(Engels).

Stargazing.net (Engels)
Gratis software waarmee je sterrenekaarten maakt waarop ook de stand van de planeten is te zien.

Online sterrenkaart

Skyviewcafe.com (Engels)
Online hemelkaart met de stand van sterren Ún planeten. (java plug-in vereist)

Sky Google
Of je nu een astronoom of sterrenkijker bent, met Sky in Google Earth heb je miljoenen sterren en stelsels binnen handbereikZie ook : maanstand
drukwerk
Sterrenhemel | sterrenkaart | makenn | telescoop