Stropdas strikken

Een stropdas strikken kan op maar liefst 85 manieren. De bekendste zijn: De Four-in-Hand knoop, de (Dubbele) Windsor knoop, De Halve-Windsor en de Pratt (Shelby) knoop.

Welke stropdas je ook kiest, de Four-in-Hand, the Windsor, the Halve-Winsdor, of de Pratt (Shelby), je moet de stropdas zodanig strikken dat er een gleuf zit in het midden van de das, direkt onder de knoop. Dit dwingt de stropdas op te bollen en geeft hem volume. Geef de strop een lichte draai opwaarts zodat het licht er mooi op reflecteerd. De stropdas dient de broekriem nog net aan te raken.Een stropdas kan worden gecombineerd met een dasspeld en een pochet. Op deze pagina zie je de 4 bekendste manieren om een stropdas te strikken (of knopen), uitgelegd met illustraties.

Wil je meer weten over de 81 andere manieren om een stropdas te strikken surf dan naar de site van Young Mao (Engels). Met Thomas Fink heeft hij op een wetenschappelijke manier uitgezocht op hoeveel manieren je een stropdas kan strikken. Van hun boek "The 85 Ways To Tie a Tie" bestaat een Nederlandse vertaling: "Cravatmania"

Het strikken van de (dubbele) Windsor.

De (dubbele) Windsor is, naar men zegt, ge´ntroduceert door de Hertog van Windsor in de 30er jaren van de vorige eeuw, Het is een brede en driehoekige strop met een volle knoop, geschikt voor een breed-uitstaande boord. Zo begin je met strikken: Sla de das om de hals en zorg dat het brede uiteinde van de stropdas ongeveer 30 cm uitkomt beneden het smalle uiteinde. De das zal dan als de strop klaar is tot aan de broekriem komen.

stropdassen en modeHet strikken van de Halve Windsor.
De halve Windsor is symetrisch en driehoekig en past bij elke boord. Zo begin je met strikken: Sla de das om de hals en zorg dat het brede uiteinde van de stropdas ongeveer 30 cm langer is dan het smalle uiteinde. De das zal dan als de strop klaar is tot aan de broekriem komen.

Het strikken van de Four-in-Hand.
De 'four-in-hand' knoop is de meest gebruikte methode om een stropdas te strikken. De naam zou zijn afgeleid van de samengeknoopte teugels van een koets met vierspan, waarmee de knoop enige gelijkenis vertoont. Het is de meest eenvoudige rechttoe rechtaan knoop. De Four-in-hand is smal en licht a-symetrisch. Het is een goede knoop voor een boord waarvan de punten met knopen worden vastgezet.

Het strikken van de Pratt (Shelby).
De Pratt-knoop, uitgevonden in 1989 door Jerry Pratt en voor het eerst op tv getoond door Don Shelby is redelijk strak en breed tegelijk. Niet zo breed echter als de (dubbele) Windsor.

1. Begin met de stropdas met de achterkant naar voren gekeerd om te slaan. Houd het brede deel onder het smalle deel
exclusieve kleding2. Sla het brede deel over het smalle deel heen omhoog, breng het vervolgens door de lus weer naar beneden.
3. Trek de lus strak door aan het brede deel te trekken.
4. Sla het brede deel voorlangs naar naar rechts.
5. Haal het brede deel omhoog via de achterkant van de lus.
6. Haal het brede deel door de knoop en trek hem lichtjes aan.


De gleuf maakt de stropdas af.
 
Gleuf in stropdas.

Nadat je de knoop gelegd hebt en voordat je hem strak trekt, knijp je voorzichtig de stof van de stropdas samen, direkt onder de knoop. Blijf knijpen terwijl je de knoop straktrekt, zorg dat de gleuf door de knoop wordt ingesloten.Googlestropdas strikken stropdas knopen