Tips voor afsluiten van hypotheekTips voor het afsluiten van een hypotheek.
Treedt in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Vraag vooraf om opgave van het aantal geldverstrekkers waarmee hij of zij actief zaken doet en vraag ook waarom dit is.

Vraag na het gesprek om een vergelijking van diverse aanbieders en aanbiedingen en vraag om de motivatie van het uiteindelijke advies of de adviezen. Laat dit desnoods controleren door een bij de clint goed bekend staande eveneens onafhankelijk adviseur of voer dezelfde actie uit bij een andere onafhankelijk adviseur. Laat hierbij je intutie een belangrijke rol spelen! Geldzaken hebben immers een vertrouwensbasis nodig en het kopen van een eigen huis doet de gemiddelde Nederlander maar een aantal keren in zijn/haar leven. Klein testje: ga niet in zee met een adviseur die reeds na 1 uur een offerte meegeeft: een hypotheek dient voor iedereen maatwerk te zijn!

Let er ook op of de hypotheekadviseur aangesloten is bij een hypotheek-erkenningsinstituut. Dat garandeert in elk geval een minimum opleiding en bijscholing . Vraag ook of de betreffende adviseur persoonlijk 'erkend hypotheekadviseur' is. Het komt namelijk vaak voor dat slechts het kantoor is aangesloten bij dat instituut en niet de adviseur persoonlijk ( komt zowel bij banken voor als bij intermediairs). Vraag om een bewijs hiervan.

Ga nooit met adviseurs in zee die gouden bergen en gegarandeerd de laagste maandlasten beloven. Dit zijn de snelle jongens (helaas ook soms meisjes, gelukkig in de minderheid) die de onafhankelijke adviseurs een slechte naam bezorgen. Pas op voor telefonische aanbiedingen van 'onafhankelijke adviseurs' die met callcenters werken: dit zijn soms de snelle jongens.

Vraag bij de uitleg van het advies of de offerte (zowel van de bank als van het intermediair) ook naar de risico's die het advies inhouden ("elk voordeel heeft zijn nadeel").

Vraag ook naar de rente die je moet betalen na renteherziening: er zijn aanbieders die zeer scherpe rentes aanbieden, maar waar de 'korting' nadat de rentevaste periode is afgelopen rechtreeks als opslag bij de klant wordt teruggehaald (geldt voor alle adviseurs en banken).

Onderteken nooit direct de offerte, lees die thuis rustig door en vraag om een nieuwe afspraak waarbij u alle ins- en outs van het advies nog eens door wil nemen.

Vraag in het inleidende gesprek naar het werkverleden van de adviseur. Hiermee kan je in elk geval nagaan of de adviseur voldoende ervaring heeft (zowel bij banken als bij intermediairs zijn ervaren en beginnende adviseurs. Ervaring leert dat financile adviezen pas echt goed gegeven kunnen worden na een ruim aantal jaren.

Vraag ook naar de nazorg van de hypotheek en de begeleiding die je krijgt tussen het tekenen van de offerte en het passeren van de akte. Laat dit desnoods schriftelijk vastleggen.

Vraag bij de onafhankelijk adviseur altijd om de zogenaamde Gidi-gedragswijzer. Daaruit valt af te lezen of een adviseur werkelijk onafhankelijk is. Indien deze Gidi-gedragswijzer niet verstrekt kan worden, mijd dat kantoor dan!

Vraag ook naar een bewijs dat de adviseur is aangesloten bij het Klachteninstituut , dan weet je in elk geval dat de adviseur zijn/haar vak serieus neemt.

Tenslotte: ga ook niet zomaar in op online-aanbiedingen van internetaanbieders. Hiermee wordt doorgaans de laagste prijs bereikt die later duurkoop kan blijken te zijn. Een online-aanbieder is zelden in staat om maatwerk te leveren! On-line aanbieders die met een adviseur aan huis komen kunnen dat natuurlijk weer wel.

Zie ook: Wetenswaardigheden m.b.t. HypotheekGoogle


Hypotheek tips.
Webdesign Studio Witte