Radio
Geluidsinstallatie hifi electronica. Van Morse tot hifi set.
In 1895 slaagde Guglielmo Marconi (1874-1937) er in als eerste een radioverbinding van enkele kilometers te maken met een zender en ontvanger.

Hij bouwde voort op het werk van Heinrich Hertz, die in 1887 ontdekte hoe elektromagnetische radiogolven konden worden opgewekt en ontvangen. In het begin werd radio alleen gebruikt als middel om morsesignalen uit te zenden. Door de uitvinding van de elektronenbuis in 1906 werd het mogelijk spraak en muziek uit te zenden.

De Nederlander Idzerda wordt beschouwd als de pionier van de radio-omroep, op 6 november 1919 verzorgde hij de eerste omroepuitzending ter wereld. Dat deed hij vanuit zijn studio in de Beukstraat 8 in Den Haag. Hij experimenteerde niet alleen met radio in zijn Soiree Musicale, maar maakte er reclame voor in bladen en zond regelmatig uit.

Na de eerste uitzendingen van de NRI ( Nederlandse Radio Industrie ) van Idzerda was de NSF (Nederlandse Seintoestellen Fabriek te Hilversum) de tweede belangrijke speler die "omroepuitzendingen" ging verzorgen. De zender van de NSF ging "in de lucht" op 21 juli 1923. Omdat het verzorgen van radio-uitzendingen iets volkomen anders is dan het maken van radiotoestellen besloot de NSF voor het maken van programma's een stichting HDO (Hilversumse Draadlooze Omroep) op te zetten, deze is op 1 april 1924 opgericht.

De oudste van de huidige omroepen zijn tussen 1924 en 1928 ontstaan.
NCRV: 24 december 1924
VARA: 7 november 1925
KRO: 24 november 1925
VPRO: 30 mei 1926

Tot 1927 deelden deze organisaties de zendtijd van de NSF zender in Hilversum. Hiermee is de basis gelegd voor het nederlandse omroepbestel, dat tot op de dag van vandaag uniek is in de wereld.

In 1927 werd de HDO omgezet in de ANRO, Algemene Nederlandsche Radio-Omroep. Eind van dit jaar ging deze samen met de toenmalige Nederlandse Omroepvereniging en vormden zo de AVRO.

Links
:

radiomuseum.org
Een van de grootse virtuele musea op het bebied van radio. Een grote collectie met meer dan 70.000 apparaten en nog veel meer plaatjes! Ook amateurapparatuur.

radiomuseum-olen
Het Olens Radiomuseum laat u toe de geuren te komen opsnuiven van een recent, maar nostalgisch verleden, en te genieten van de prachtige verhalen die horen bij de houten en bakelieten toestellen die we thuis misschien nog gekend hebben.

gloeidraad.nl/otto/
Otto's radio en TV museum met enorme hoeveelheid afbeeldingen van oude toestellen.

Radio - Wikipedia
techniek en geschiedenis


Google


Zie ook: Televisie
electronica
Radio tuner versterker hifi set geluidsinstallatie.
webdesignbureau Studio Witte