Woninginrichting
Interieur design Van plaggenhut tot designvilla en van rijtjeshuis tot jachtslot: het ene wonen is het andere niet. Wonen, maar vooral ook woninginrichting vertelt ons iets over onszelf en over onze voorouders.

De architectuur van onze huizen, de invloed van de techniek op het huishouden, veranderingen van onze woonomgeving en de samenstelling van de bewoners: alles heeft zijn geschiedenis. Hoe woonden de arbeiders van de Twentse textielindustrie? Hoe de middeleeuwse adel? Wanneer werd de douche gemeengoed?De eerste bewoners van de Nederlanden trokken nog rond, achter de kuddes aan, maar vanaf ongeveer 5300 voor Christus komt de landbouw op en gaan mensen zich op één plek vestigen. Eerst met kleine nederzettingen, al zijn die in de Romeinse tijd gegroeid tot bescheiden stadjes. Mensen wonen er met familieleden, maar ook met hun dieren. Tot in de twintigste eeuw was dat op boerderijen de normaalste zaak van de wereld.

Al die tijd was een huis ook statussymbool. Vorsten bouwden paleizen, ridders kastelen en rijke handelaren villa’s in de stad. Ook het interieur werd in die tijd niet vergeten. Onze zeventiende-eeuwse voorouders kochten schilderijen; achttiende-eeuwers waren verzot op Chinees lakwerk en Japanse kimono’s. Allemaal spullen om het huis behaaglijker te maken. Een huis is pas een thuis als je er op je gemak bent.
Lees meer op de site van: 20 eeuwen Nederland

Links
:

Barbara Laan
Als interieurhistoricus houdt zij zich bezig met het historische interieur, met de ruimte, de functie, de afwerking, de stofferingen en met wat er in staat. De geschiedenis van het Nederlandse interieur is haar voortdurende inspiratiebron.

Historica Ileen Montijn:
Tussen stro en veren – Het bed in het Nederlandse interieur

Historica Ileen Montijn
Huis en haard: Monumenten van het Wonen
Een korte geschiedenis van het Nederlandse interieur van de voordeur tot de zolder. Puntig geformuleerd, rijk geïllustreerd en leerzaam bovendien.

vtwonen.nl
Tijdschrift over wonen woninginrichting en interieurdesign.

Zitkuil.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw schilderden we massaal onze muren bruin, en kropen we bij elkaar aan ons veel te lage tafeltje of in onze zitkuil...


Google


Zie ook: binnenhuisarchitect, wonen
interieur design
Woninginrichting,interieur design.
© webdesignbureau Studio Witte