ZeefdrukDe moderne zeefdruk is een verbeterde sjabloontechniek zoals reeds eeuwen geleden werd toegepast in China en Japan.Zeefdruk
De drukvorm bij de zeefdruk bestaat uit een fijn nylon of polyester (vroeger: zijde) gaas, waarop een sjabloon is gehecht, dat gespannen is op een raam. Naar dit gaas wordt deze drukmethode ook silkscreenprinting genoemd.
De mazen in het gaas die niet door het sjabloon zijn afgedekt, laten de inkt door. Het te bedrukken materiaal wordt onder het raam gelegd en de inkt door middel van een rubberen rakel over het gaas gestreken. De inkt wordt door middel van de rakel door de open mazen van het gaas op het te bedrukken materiaal geperst, waardoor de afbeelding tot stand komt.

zeefdrukkerij

Zeefdruk komt ook sterk geautomatiseerd voor, er zijn tegenwoordig volautomatische zeefdrukmachines voor het bedrukken van de meest verschillende beelddragers zoals papier, hout, glas, blik, weefsels, kunststoffen en dergelijke. Ook uv-inkten hebben hun intrede gedaan in de zeefdruk.

Toepassing:
Zeefdruk wordt toegepast voor het bedrukken van behangsel, weefsels tegels, aardewerk, affiches, reclamemateriaal, cd's kaarten, dozen en andere verpakkingen. Ook voor het bedrukken van niet-vlakke voorwerpen zoals flessen, glazen, apparatuur, speelgoed, en textiel is de zeefdruk bij uitstek geschikt.
Silkscreen is een andere benaming voor dezelfde techniek


Google


Zie ook :
overzicht van druktechnieken | offset | rotogravure| boekdruk
zeefdruk
Zeefdrukkerij, zeefdruk zeefdrukken
Studio Witte drukwerk