Zoekdiensten
Zoekmachines en websitepromotie. Surfers besteden zo'n 70% van hun tijd op het net met zoeken. Dat is veel te veel! Dus hier zijn een paar links die het vinden bevorderen. De lijst is verre van compleet, maar bevat alleen de beste zoekmachines en directories. Overigens is zoeken een kunst die je bij Zoekprof.nl kunt leren. Zoek je een rubriek op deze site (Apporte), klik dan hier.

De belangrijkste zoekdiensten zijn hier verdeeld in categoriën:

Algemeen Speciaal Directories
Linkverzamelingen Buitenland Websitepromotie

Algemene Zoekmachines
Google
Google is gewoon een van de beste en snelste zoekmachines. Deze zoeker heeft in Nederland een marktaandeel van ongeveer 85% (in de VS 52%). Bovenaan in de gevonden resultaten staan websites die meestal ook in het 'Open Directory Project (dmoz.org)' staan vermeld, een door vrijwilligers bijgehouden index waar alleen sites in staan die kwalitatief goed zijn bevonden. Google vindt naast websites ook allerlei andere bestanden zoals word-documenten en pdf-bestanden (om die te kunnen lezen heb je Acrobat Reader nodig). Google biedt ook gespecialiseerde zoekmachines. zoekmachines

MSN

De startpagina van Microsoft.


zoekmachine bing

De zoekmachine van Microsoft
lse.Ilse is in Nederland niet meer de grootste en bekendste. Ze heeft nog maar een marktaandeel van ongeveer 5%. Ilse is een zeer matige zoekmachine en vindt veel minder dan Google en MSN. Bovenaan in de gevonden resultaten staan websites die meestal ook bij een van de 'Startpagina's (www.startpagina.nl)' staan vermeld, een door vrijwilligers bijgehouden index waar alleen sites in staan die door de betreffende pagina-beheerder is goed bevonden. Dit is echter geen bewijs van kwaliteit want de bereidheid van de startpaginabeheerders om een site te vermelden hangt vaak af van eigenbelang.

Dit is een meta zoekmachine.Ixquick is een zogenaamde meta-zoekmachine. Dat wil zeggen dat hij niet zelf zoekt maar gebruik maakt van de resultaten van een aantal andere zoekmachines. De zoekresultaten bij ixquick zijn dus een gemiddelde van de resultaten van die andere zoekmachines. Bovenaan in de zoekresultaten kun je ook sites tegenkomen waarvoor is betaald om een hoge positie te krijgen, dit zegt dus absoluut niets over de kwaliteit van zo'n site. Ixquick is een snelle zoekdienst. zoekmachines

Zoekmachine Alta Vista. AltaVista bestaat niet meer en is nu Yahoo. Altavista was ooit 's werelds bekendste en meest gebruikte zoekmachine.
zoekmachines

Een van de grootste zoekmachines. AllTheWeb bestaat niet meer en is nu Yahoo. AllTheWeb was een snelle zoekmachine. Bij AllTheWeb kon je bovenaan in de zoekresultaten ook sites tegenkomen waarvoor is betaald om een hoge positie te krijgen, dit zegt dus absoluut niets over de kwaliteit van zo'n site. zoekmachines


In de Verenigde Staten is Yahoo een van de populaire zoekmachines. Bovenaan in de zoekresultaten kun je ook sites tegenkomen waarvoor is betaald om een hoge positie te krijgen. Yahoo is vooral nuttig als je bedrijven in de VS zoekt.

Gespecialiseerde Zoekmachines

scientific-search-engines.com Duits | Engels
Een zoekmachine om zoekmachines te vinden. Het lijkt een vreemde gedachtenkronkel, maar het is realiteit. Het aantal gespecialiseerde zoekmachines neemt nog dagelijks toe. Met dergelijke sites is het eenvoudiger serieuze informatie op een bepaald terrein te achterhalen, dan met algemene zoekmachines zoals Google. Maar hoe kom je achter de adressen van een gespecialiseerde zoekmachine op pakweg medisch, sterrenkundig of juridisch terrein? Daar is weer een portal voor, een toegangspoort zoals LLek bookmarks.de.


Google zoekmachines. Bij Google vind je naast de standaard zoekmachine ook zoekmachines voor nieuws en afbeeldingen. Er is ook een heuse Google in het Fries! zoekmachinesOnline Catalogus Bibliotheken
Zoek online bij de gezamenlijke bibliotheken. De Aquabrowser zet je trefwoord in een woordspin. Ze kunt zoeken naar boeken, websites, kranten en muziek.


Recepten zoekmachine.Webchef
De receptenzoekmachine van Nederland. WebChef biedt toegang tot tienduizenden recepten van tientallen Nederlandstalige receptensites. Alle recepten zijn zeer eenvoudig en doeltreffend te doorzoeken. Zoekmachines.

Dé zoekmachine voor kinderen, maar ook heel interessant voor ouderen. In de zoekmachine staan meer dan duizend links naar websites die speciaal voor kinderen zijn gemaakt ! Al meer dan één miljoen kinderen hebben de website bezocht!
zoekmachines

Directories

Het Open Directory Project
(dmoz.org)
Het Open Directory Project is een wereldwijd, door vrijwilligers bijgehouden aantal linkpagina's waar alleen sites in staan die door de betreffende pagina-beheerder is goed bevonden. De kwaliteit van de geboden links (en dus sites) is een stuk hoger dan die van Startpagina en Startkabel. Een vermelding bij deze directory zorgt er tevens voor dat de betreffende site hoger in de resultaten van Google terecht komt.

Linkverzamelingen

Startkabel
Startkabel is een door vrijwilligers bijgehouden aantal linkpagina's waar alleen sites in staan die door de betreffende pagina-beheerder is goed bevonden. Dit is echter geen bewijs van kwaliteit want de bereidheid van de startkabelbeheerders om een site te vermelden hangt vaak af van eigenbelang. Zoekmachines.

Startpagina
Startpagina is een door vrijwilligers bijgehouden aantal linkpagina's waar alleen sites in staan die door de betreffende pagina-beheerder is goed bevonden. Dit is echter geen bewijs van kwaliteit want de bereidheid van de startpaginabeheerders om een site te vermelden hangt vaak af van eigenbelang.

Buitenland

Search engine colossus
Hier vind je links naar zoekmachines en directories van meer dan 195 landen. De vermeldde zoekmachines zijn echter niet op kwaliteit gekeurd.

Zoekmachines Uitleg, websitepromotie, aanmelden etc.

Website optimalisatie en websitepromotie tips
Om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen moet een website geoptimaliseerd worden voor de zoektermen (sleutelwoorden) waarmee naar informatie gezocht wordt. Apporte geeft op deze pagina een opsomming van tips op het gebied van website optimalisatie en websitepromotie.


Zie ook de rubriek webdesign.
© Apporte